Methodieken

HomeMethodieken

Tijdens de coaching zet Humentality een groot aantal methodes en technieken in. Hieronder staan de meest gebruikte op een alfabetisch rijtje:

ACT (Acceptance and Commitment Therapy)

ACT is een wetenschappelijk onderbouwde vorm van gedragstherapie waarbij het aanvaarden van jouw (onverklaarde) gedachten centraal staan (Acceptance). Je leert om te gaan met onaangename gevoelens, een gezonde afstand te nemen van negatieve gedachten en je te richten op wat écht belangrijk is in jouw leven (Commitment).

ACT bestaat uit 6 verschillende processen:

Waarden: ontdekken wat je werkelijk belangrijk vindt in het leven.

Toegewijd handelen: dingen gaan ondernemen op basis van je waarden.

Acceptatie: ruimte maken voor vervelende gedachten, gevoelens en omstandigheden.

Defusie: een gezonde afstand nemen van je gedachten, zodat deze minder snel met je aan de haal gaan.

Het Zelf: een andere, meer flexibele relatie met jezelf creëren.

Mindfulness: in contact komen met het hier en nu.  

Human Design

Human Design is een analysesysteem dat inzicht geeft in jouw kwaliteiten en valkuilen. Ieder mens is uniek en heeft een eigen ‘programmering’. Human Design geeft je hier inzicht in en is daarmee een tool voor zelfonderzoek die je laat zien wat jou uniek maakt en welke keuzemethodiek het beste bij je past. Op deze wijze helpt Human Design je om de beste versie van jezelf te worden, namelijk: helemaal jezelf.

Kernkwadranten Ofman

Kernkwadranten Ofman is een methode om jouw sterke en minder sterke punten helder te krijgen. Met deze methode ontdek je je kernkwaliteiten, je valkuilen, je uitdagingen of ontwikkelpunten en je allergieën (dingen die je irriteren).

Lichaamsbewustzijn

Je lichaam is een belangrijke informatiebron. Lichaamsbewustzijn is een methode die je leert (beter) te luisteren naar de signalen van je lichaam, waardoor je beter keuzes kunt maken, grenzen kunt stellen en kunt opkomen voor jezelf.

Mindfulness

Mindfulness is een methode die behulpzaam kan zijn als je veel piekert, stress of onrust ervaart of moeite hebt met ontspannen en tot rust te komen. Stress ontstaat vaak door te denken over het verleden (wat had ik anders kunnen doen, wat is er gebeurd) of door je gedachten te richten op de toekomst (wat moet ik nog doen, wat kan er misgaan, wat als het misgaat). Mindfulness helpt/leert je om in het nu te zijn waardoor je minder stress ervaart. 

STARR

De STARR-methode, afkorting van Situatie, Taak, Actie, Resultaat en Reflectie, is een hulpmiddel dat je helpt om tijdens een gesprek je eigen handelen gestructureerd te bespreken. Deze methode wordt vaak ingezet tijdens een sollicitatiegesprek zodat je met concrete voorbeelden kunt aantonen dat je beschikt over bepaalde competenties, ervaringen en kennis. Ook kun je met deze methode inzicht geven in welke drijfveren je graag inzet in je werk, welke persoonlijke waarden belangrijk voor je zijn in samenwerking met anderen en wat je passie mogelijk kan zijn.

TA (Transactionele Analyse)

Transactionele Analyse is een praktische theorie over gedrag en communicatie. Humentality werkt veel met twee modellen uit de TA inzake communicatie tussen mensen: de dramadriehoek en winnaarsdriehoek. De dramadriehoek geeft een drietal rollen weer die veel mensen ongemerkt ‘spelen’. Deze drie sociale rollen vullen elkaar aan en leveren in de communicatie vaste patronen op zonder dat de betreffende personen zich bewust zijn van de wijze waarop zij zichzelf en de ander als het ware ‘gevangen’ houden in een negatief emotioneel spel waardoor gezond en adequaat gedrag vermeden wordt. De winnaarsdriehoek biedt een veel gezonder en effectiever alternatief voor dit gedrag.

Verbindende communicatie

De methode ‘Verbindende communicatie’ (ook bekend als ‘Geweldloze communicatie’) leert je inzage te krijgen in de behoeften van jezelf en de ander en open en compassievol te luisteren zodat je verbindend en effectief kunt communiceren.

Vijf elementenleer - Nine Star Ki

Met behulp van deze methode die gebaseerd is op de Oosterse vijf elementen water, hout, vuur, aarde en metaal, krijg je zicht op je persoonlijkheid volgens Nine Star Ki (negen persoonstypen) en weet je hoe je desgewenst meer balans kunt ontwikkelen. Humentality past deze vijf elementenleer toe bij loopbaanbegeleiding (beroepsinteresse gerelateerd aan de persoonsanalyse) en bij persoonlijke ontwikkeling op het gebied van samenwerking, communicatie en verbinding met jezelf, anderen en de organisatie waarin je werkt.

Voice Dialogue

Voice Dialogue is een niet oordelende methode die uitgaat van het idee dat je als mens uit verschillende kanten, delen of subpersonen (innerlijke ‘Ikken’) bestaat. Elke ‘Ik’ heeft een eigen stem, eigen verlangens of angsten. Elke ‘Ik’ heeft een belangrijke en vaak beschermende functie in ons leven.

Humentality zet deze methode – vaak samen met ACT - in om met een meer gezonde afstand naar je gedachten, je innerlijke ‘ikken’ te kijken. Daarbij onderzoek je of je ‘weggestopte ikken’ hebt die als je ze weer meer in je leven zou toelaten je zouden kunnen helpen. Als dat het geval is gaan we aan de slag om die ‘weggestopte ikken’ toe te laten, zodat je met meer plezier in je leven kunt staan. 

Humentality © 2024 Alle rechten voorbehouden
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram