Game-based assessments: inzicht dat bij de huidige tijd past

HomeGame-based assessments: inzicht dat bij de huidige tijd past
Ellen van den Wittenboer
Game-based assessments: inzicht dat bij de huidige tijd past

De ontwikkelingen op de arbeidsmarkt gaan snel. Door maatschappelijke en technologische veranderingen ontstaan allerlei nieuwe beroepen en veranderen bestaande beroepen van inhoud. Om in deze veranderende wereld de optimale match tussen jou en je werk te kunnen vinden is het belangrijk dat je inzicht hebt in je talenten en vaardigheden en de mate waarin die relevant zijn in deze moderne tijd. Dat inzicht kun je heel goed via een game-based assessment krijgen.

Game-based assements zijn assessments die met behulp van game elementen vaardigheden en competenties testen.

Vanwege dat spelelement zijn mensen zijn vaak nog wat sceptisch over de relatief nieuwe vorm van assessments. Dat is niet nodig. De game-based assessments die Humentality aanbiedt zijn namelijk gebaseerd op wetenschapsgebieden als cognitieve neurowetenschap, persoonlijkheidspsychologie, affectieve psychologie en arbeids- en organisatiepsychologie en allemaal wetenschappelijk gevalideerd. De begripsvaliditeit is bijvoorbeeld uitgebreid onderzocht. Zo weten we zeker dat we echt meten wat we willen weten.

Wat we kunnen meten
Met game-based assessments kunnen we meer dan 120 persoonskenmerken meten. Zo kunnen met games het geheugen, mate van aandacht en hoe snel iemands hersenen werken worden gemeten. Ook executieve functies zoals planning en organiseren kunnen onderzocht worden. Daarnaast zijn er games beschikbaar die vaststellen of iemand emoties bij anderen herkent. Dit is bijvoorbeeld een belangrijke voorwaarde voor empathie. Door de 1000-en datapunten onderling te vergelijken komt een heel uitgebreid profiel beschikbaar.

Kenmerken
Tezamen leidt dit alles tot het volgende lijstje van interessante kenmerken van game-based assessments:

  1. De game-based assessments waarmee Humentality werkt zijn objectief en wetenschappelijk onderbouwd en dus betrouwbaar.
  2. Game bases assessments zijn leuk om te doen want je gaat op je computer, tablet of telefoon aan de slag met uitdagende en leuke virtuele scenario’s. Dit is jezelf onderzoeken door lekker te spelen!
  3. Game-based assessments geven je net als gewone assessments een goed inzicht in je talenten en vaardigheden.
  4. Game-based assessments geven je, juist door hun opzet, soms zelfs meer inzicht. Aspecten van jouw talent die door gewone assessments over het hoofd worden gezien komen bij game-based assessments vaak wel aan het licht. Daarbij gaat het meestal om aspecten die belangrijk zijn voor de huidige, moderne manier van werken.

Game-based assements bieden dus een aantal aantrekkelijke voordelen. Tenminste, als het een dergelijke test is waarvan de resultaten worden geïnterpreteerd en met je besproken door een goed opgeleide en voor de test gecertificeerde professional. Uiteraard kun je daarvoor bij Humentality terecht die je gedurende het gehele traject van een game-based assessment deskundig begeleidt.

Humentality © 2024 Alle rechten voorbehouden
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram