Kansrijke beroepen per regio

HomeKansrijke beroepen per regio
Ellen van den Wittenboer
Kansrijke beroepen per regio

3 november 2022

Ieder jaar brengt het UWV een overzicht uit van de kansrijke beroepen. Zo ook dit jaar: in september werd een geheel geactualiseerde lijst gepubliceerd. De lijst laat zien welke beroepen voldoende tot goede baankansen hebben. Omdat er echter ook veel vraag is naar informatie over beroepen die regionaal kansrijk zijn, werkt het UWV de landelijke lijst ook uit tot 35 regionale overzichten. Deze werden eergisteren gepubliceerd.

Landelijke lijst
De landelijke lijst met kansrijke beroepen geeft een overzicht van 270 kansrijke beroepen, verdeeld over 16 sectoren. De lijst is gebaseerd op de recente cijfers uit de periode dat de economie aantrok. Het UWV merkt daarbij op dat baankansen ook weer kunnen afnemen als gevolg van de inflatie, hoge energieprijzen en eventuele coronamaatregelen. Bij beroepen waar dit zeker het geval kan zijn, tekent het UWV dat met een voetnoot aan.

Het UWV signaleert ook dit jaar een aantal nieuwe kansrijke beroepen. Omdat we de laatste tijd zoveel hebben gehoord over het personeelstekort in het openbaar vervoer verbaasde het me niet dat ik in dit lijstje de beroepen treinmachinist en buschauffeur lijndienst tegenkwam. Opvallend vond ik dat de krapte nu ook ondersteunde beroepen als medisch secretaresse, directiesecretaresse en management assistente heeft bereikt; ook deze beroepen staan op het lijstje ‘nieuwe kansrijke beroepen’.

Regionale lijsten
Omdat mensen vooral graag willen weten wat de baankansen zijn in hun regio is er altijd veel belangstelling voor de regionale overzichten van kansrijke beroepen die het UWV uit de landelijke lijst distilleert. De grote belangstelling voor deze overzichten is de reden dat ik middels dit nieuwsbericht ook via de Humentality-website de links naar deze lijsten publiceer zodat iedereen deze zeer relevante informatie makkelijk kan vinden en er zijn of haar voordeel mee kan doen.

Humentality © 2024 Alle rechten voorbehouden
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram