Perspectief door mobiliteit en inzicht

HomePerspectief door mobiliteit en inzicht
Ellen van den Wittenboer
Perspectief door mobiliteit en inzicht

De ontwikkelingen op het gebied van mens en werk gaan razendsnel. Oude zekerheden, waaronder baanzekerheid tot aan je pensioen bij dezelfde werkgever, verdwijnen in hoog tempo. Sommige beroepen hebben geen enkel perspectief meer op de arbeidsmarkt, andere lijken juist een stralende toekomst te hebben. Voor zover we dat nu kunnen inschatten tenminste, want niemand weet zeker hoe de arbeidsmarkt er over 10 of 20 jaar uit zal zien. Eigenlijk staat maar 1 ding vast: niets is zeker, behalve dat alles anders zal worden en zal blijven veranderen. Dat stelt eisen aan de werkende mens. Die moet mee veranderen, of hij of zij dat nu leuk vindt of niet.

Kom in beweging
Ik ben al 30 jaar vakmatig met mens en werk bezig en heb het helaas al vaak zien gebeuren: iemand beweegt, om welke reden dan ook, niet mee met de veranderende arbeidsmarktomgeving en belandt daardoor uiteindelijk in de bijstand. Het overkomt zowel werknemers als zelfstandig ondernemers en illustreert duidelijk dat iedereen die voor zijn of haar boterham moet werken er continu voor moet zorgen dat hij of zij duurzaam inzetbaar is. En dat betekent in deze tijden van voortdurende veranderingen dus onvermijdelijk dat je bereid moet zijn om te bewegen. Bewegen naar andere functie-inhoud, andere competenties, nieuwe kennis en vaardigheden en wellicht ook naar andere rollen. Jezelf niet ontwikkelen, stilstand dus, leidt er toe dat je achterop raakt en niet meer kunt bieden wat gewenst is. Daarom zeg ik tegen iedereen die het horen wil: ‘Kom in beweging, maak jezelf duurzaam inzetbaar. Je kunt het jezelf niet veroorloven om dat niet te doen!’

Stimuleer beweging
Hoewel duurzame inzetbaarheid primair een persoonlijke verantwoordelijkheid is, doen bedrijven er goed aan bij hun medewerkers de beweging naar duurzame inzetbaarheid te stimuleren. Vastgelopen, gedemotiveerde medewerkers met verouderde competenties kosten de onderneming immers veel geld en kunnen zelfs de continuïteit van het bedrijf in gevaar brengen.

Loopbaan APK
Maar hoe krijg je zicht op wat je moet doen om duurzaam inzetbaar te blijven? En hoe krijgen je medewerkers daar zicht op? Dat kan heel goed met de zogenaamde loopbaan APK. Dat is een kort en door een professionele loopbaancoach begeleid traject dat inzicht geeft in de stand van zaken en in de benodigde acties.

WerkEnergieAnalyse®
Tijdens de loopbaan APK kijken we niet alleen naar de arbeidsmarkt, maar ook naar de persoon. Waar wordt die blij van? Wat past, ook in de toekomst, echt bij hem of haar? Bij Humentality brengen we die aspecten vaak in kaart aan de hand van een WerkEnergieAnalyse®. Dit is een laagdrempelige krachtige analysetool met als resultaat een uitgebreid rapport die snel veel inzicht geeft in zaken als bevlogenheid, persoonlijke energiegevers, stress en risico op burn-out of bore-out. Op basis van deze informatie kan dan voor een ontwikkelingsrichting gekozen worden die perspectiefrijk is én plezier in werk en leven biedt. En daar profiteert zowel werknemer als werkgever van!

Humentality © 2024 Alle rechten voorbehouden
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram